Corona & HoReCa

Laatste nieuws betreffende Corona en de HoReCa

Voor vragen kun je ons altijd bereiken 0468 – 122 790

Sinterklaas Op Bezoek

Sinterklaas op bezoek in zaal LuNa op 28 nov. a.s.

(opgelet, er dient vooraf ingeschreven te worden)

klik op de affiche voor de originele afmeting

inschrijven kan op gsm: 0468 – 122 790

Bier Onder De Loep – Martha

Laat ons met liefde toosten op Martha! (klik op de fles)

Martha is geboren in de jaren twintig in Heule, een klein pittoresk dorpje nabij Kortrijk in België. Verzot op bier als ze was ontwikkelde ze een uniek premiumrecept voor haar favoriete brouwsels. Op vandaag zijn haar savoir-faire, haar gedachtengoed en traditie nog altijd heel erg actueel. Niet alleen was ze bij iedereen geliefd, maar ze was ook sexy, gek, gelukkig, wild, druk en ruig.

Martha Sexy Blond

Sterk blond bier van hoge gisting met nagisting op fles, bevat zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, zoals hoogwaardige gemoute gerst en drie soorten aromatische hop uit België. Een Strogeel bier met toetsen van wit, gedroogd fruit en kruidnagel. Zoete aanzet die omhelsd wordt door de aanwezige alcohol. Een bier met een volle smaak, een verfijnd aroma die overgaat in een licht bittere afdronk.

Alcohol volume: 8% – Smaak bitterheid: 30 EBU – Kleur: 7 EBC –Schenktemperatuur: 6° – 8° – Houdbaarheid: 2 jaar


Marta Guilty Pleasure (rouge/red)

Gebrouwen met verse krieken is dit een bier van hoge gisting met een robijnrode kleur en een roodachtig bleek schuim. Dit bier heeft een geur en aroma van verse marsepein en een explosie van kersen en krieken. Spel van zoet en zuur dat verfrist en charmeert met een zeer lichte bitterheid die het geheel mooi in balans brengt. Het is verrassend licht en vlot verteerbaar voor een behoorlijk sterk bier.

Alcohol volume: 8% – Smaak bitterheid: 10 EBU – Kleur: 28 EBC –  Schenktemperatuur: 5° – 7° –  Houdbaarheid: 2 jaar

Martha Brown Eyes (strong dark)

Een donker bier in quadrupel stijl met nagisting op de fles is geïnspireerd op de beste bieren van de Belgische Trappistenbrouwers. Het bier heeft een licht gebroken dense schuimkraag. Aangename fruitige geuren van appel, gekonfijte peer, rijpe aardbei en kersen met een licht kruidige toets van anijs, zoethout en karamel. Verwarmend in de neus. In smaak komt opnieuw karamel naar boven, met veel toetsen van gedroogd fruit, met accenten van karamel, koffie en chocolade afkomstig van de geroosterde mout. Evenwichtige en zachte bitterheid die vervloeit in een intens verwarmde alcoholische finale, bedekt met een robuuste schuimkraag.

Alcohol volume: 12% – Smaak bitterheid: 24 EBU – Kleur: 80 EBC – Schenktemperatuur: 8° – 10° – Houdbaarheid: 3 jaar

Limoncello (recept)

Zelf limoncello maken

ingrediënten

500 ml wodka
4 citroenen
150 gr. kristalsuiker
300 ml. kraanwater

+ goed afsluitbare pot of fles (1 liter)

Aan de slag

1) Schenk de wodka in de fles of pot. Schil met een dunschiller de gele schil van de citroenen en voeg toe aan de wodka. Sluit de fles of pot goed af en zet 3 weken op een koele, donkere plaats. Schud af en toe.

2) Doe de suiker en het water in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en neem van het vuur. Laat het suikerwater afkoelen. Voeg het suikerwater toe aan de citroenwodka en sluit de fles of pot weer goed af. Laat nog 1 week staan op een donkere, koele plek.

3) Schenk de likeur door een zeef en vang op in een maatbeker. Schenk terug in een schone fles. Serveer de limoncello koud na de maaltijd.

Verbetering Wi-Fi zaal LuNa

Een probleem die geregeld voorkwam in onze zaal was nl. de Wi-Fi verbinding over de gehele zaal, dit kwam door de plaats waar de modem geïnstalleerd stond ( aan de kant van de straat) en die diende de gehele afstand van de zaal ongeveer 50 meter te overbruggen.

Dit werd gedaan met Wi-Fi versterkers, geregeld viel de verbinding uit en diende voor een oplossing gezorgd te worden (dit kon door een internet-kabel uitgevoerd worden maar de afstand was te groot om deze te overbruggen in de zaal + 3 ruimtes)

Een oplossing werd gevonden door het gebruik van TADAAM (klik op de foto)

Een toestel die alleen een stopcontact nodig heeft .. het systeem werkt met 4G en werkt uitmuntend in onze gehele zaal met een paswoord die kan gegeven worden aan alle bezoekers, dit was de beste oplossing om zodoende gratis Wi-Fi te kunnen aanbieden

Sex on The Beach (recept)

SEX ON THE BEACH
klinkt spannend, is-ie ook!

Ingrediënten voor 2 personen

300 gcrushed ice
60 ml wodka
30 ml Peachtree (perzikenlikeur)
120 ml sinaasappel
100 ml cranberrysap
1 plakje sinaasappel

Aan de slag

1) Verdeel de crushed ice over de glazen. Schenk de wodka, perzikenlikeur en het sinaasappelsap erbij en roer met een lange lepel één keer.

2) Schenk het cranberrysap voorzichtig erbij en roer niet meer.
Er ontstaat nu een marmereffect.

3) Halveer het plakje sinaasappel en zet op het randje. Serveer direct.

Zaal LuNa op Facebook

Zaal LuNa ook met zijn eigen Facebook-Groep

klik op de foto en ga direct naar zaal LuNa op Facebook

maak je lid van de groep, zo hoor je er een beetje bij

Verschil tussen Abdijbier en Trappistenbier

.
Wist je dat… Een trappist een abdijbier is, maar niet elk abdijbier een trappist genoemd mag worden? Er zijn namelijk strenge regels opgesteld om de naam “Trappist” te mogen dragen!

Abdijbieren

Abdijbieren zijn bieren die wel aan een abdij verbonden zijn (vaak alleen in naam), maar niet door de monniken of door hun directe medewerkers worden gebrouwen. Soms bevindt de brouwerij zich zelfs op het domein. Er wordt af en toe gebruik gemaakt van het oude abdij-recept, maar in veel gevallen gaat het om geheel nieuwe bieren. Wel wordt er vaak onder licentie van de abdij gebrouwen, wat inhoudt dat de monniken toestemming moeten geven voor elke nieuwe reclamecampagne, elk nieuw gebrouwen bier, elk nieuw etiket, enzovoort.

Trappistenbier

Ook als een bier wel door monniken of onder toezicht daarvan, in een abdij wordt gebrouwen, is het nog niet per definitie een trappistenbier. Er moet namelijk sprake zijn van monniken van de orde der Cisterciënzers, voordat een bier een trappist mag worden genoemd.

Trappist is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam “Trappist” is afgeleid van La Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) zijn de voorwaarden om de naam “Trappist” en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” te mogen dragen de volgende:

  • Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.
  • Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.
Trappistenbrouwerijen

De elf ‘echte’ Trappistenbieren ter wereld zijn:

Chimay, van Abdij Notre-Dame de Scourmont uit België
Orval, van Abdij Notre-Dame d’Orval uit België
Rochefort, van Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy uit België
Westmalle, van Westmalle brouwerij uit België
Westvleteren, van Sint-Sixtus Abdij uit België
Engelszell, van Stift Engelszell uit Oostenrijk
La Trappe, van Abdij de Koningshoeven uit Nederland
Spencer, van St. Joseph Abbey uit de VS
Zundert, van Abdij Maria Toevlucht uit Nederland
Tre Fontane, van Abdij Tre Fontane uit Italië
Tynt Meadow, van Mount Saint Bernard Abbey uit het Verenigd Koninkrijk

12 trappistenbieren tot 2021

Achel, van Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis uit België was tot 2021 ook een erkende authentieke trappist. Eind 2020 verlieten de laatste paters de abdij van De Achelse Kluis en daarmee voldeed het Achel bier niet meer aan de eis dat het onder toezicht van de monniken wordt gebrouwen.

De Internationale Vereniging Trappist besloot daarop om het ATP label in te trekken voor Achel bieren. Het bier mocht echter wel de naam trappist behouden, aangezien het nog wel binnen de muren van de abdij wordt gebrouwen. De paters van Westmalle verzorgen het brouwproces sindsdien.

De Perfecte Mojito (recept)

Zo maak je de perfecte Mojito

Ingrediënten voor 1 persoon

2 theelepels (riet) suiker
Sap van een halve meloen
Blaadjes van 2 takjes verse munt
90 ml bruiswater
45 ml witte rum
4 ijsklontjes

Aan de slag

Doe de suiker, limoensap, muntblaadjes en bruiswater in een hoog glas (of cocktailshaker) en kneus met een muddler (kunststof tamper). Voeg de rum en de ijsblokjes toe en schud goed.

Tip: je kunt ook crushed ijsblokjes gebruiken, als je dat lekkerder vindt.

Foto’s Evenementen

Foto’s zaal LuNa van verschillende evenementen

klik op de miniaturen

Pina Colada Cocktail (recept)

Zo maak je de perfecte Pina Colada

Ingrediënten voor 1 persoon

30 ml. witte rum
30ml. kokosmelk
1 lepel gecondenseerde melk
30 ml. ananassap

Aan de slag

1) Pak de blender of de cocktailshaker
2) Voeg de rum, het ananassap, de kokosmelk en gecondenseerde melk toe
3) Mixen maar
4) Vul een groot glas met ijsblokjes
5) Schenk de pina colada mix hierbij

Bier Onder De Loep – Duvel

Duvel – wat je wilt weten over deze gouden klassieker

In al dat geweld van hedendaagse bieren zouden we bijna de klassiekers vergeten. Een onbetwiste klassieker is de Duvel. Hoe lekker en spannend veel van die hedendaagse bieren ook mogen zijn, het is altijd tijd voor een Duvel.

Wat maakt dit bier nou zo uitzonderlijk? Dat is een aantal zaken. Laten we eens beginnen met het glas. Wie kent niet het iconische tulpvormige Duvelglas. Dit glas is groot genoeg om het weelderig schuimende bier in uit te schenken. Je ziet de koolzuurbelletje naar boven dansen en zo de onderkant van de schuimkraag voeden. Die belletjes worden veroorzaak door een bewuste beschadiging in het glas. In oude Duvelglazen was het niet meer dan een beschadiging. Tegenwoordig herken je in de bodem duidelijk de ‘d’, het merkteken van Duvel. Om optimaal van een Duvel te kunnen genieten, moet je het eigenlijk drinken uit het merkglas. Probeer voor de aardigheid maar eens een anders glas naast het originele en ervaar het verschil

Spierwitte schuimkraag

Als je Duvel inschenkt zie je die prachtige gele kleur met de onberispelijke spierwitte schuimkraag. Die schuimkraag is weelderig en krachtig. Lang na het inschenken staat de schuimkraag nog fier overeind. Het bier is vrijwel helder, tenzij je het gist onderuit de fles meeschenkt. Iedereen moet doen wat hij of zij lekker vindt, maar ik heb mijn Duvel het liefst zonder de meegeschonken. Besluit je de gist wel mee te schenken, zwenk de fles met het laatste beetje bier dan even. Schenk vervolgens die laatste teug uit en je ziet een nevel van gist in het glas naar beneden zakken.

Aroma’s van citrusfruit

Het aroma van een Duvel is fris en zit vol aroma’s van citrusfruit. Citroen is duidelijk te herkennen. De geur vind je terug in de smaak. Fris en vol citrusfruit. De frisheid en de doordrinkbaarheid van dit bier, toch een zwaar blond van 8,5%, vind ik zeer aantrekkelijk. Die frisheid wordt deels veroorzaakt door het hoge koolzuurgehalte. Herhaaldelijk heb ik me vergist en had ik het laatste glas beter kunnen laten staan. Door schade en schande wijs geworden, weet ik inmiddels dat het niet beter wordt dan na één Duvel, twee max. Niet voor niks die naam, want het is een echte duvel!

Geschiedenis

De geschiedenis van Duvel gaat ver terug. Het begon ooit als Victory Ale vlak na de Eerste Wereldoorlog. Toen was het nog een donker bier. Sinds 1926 wordt het bier aangeduid als Duvel. De Duvel zoals we die nu kennen is er eigenlijk pas sinds 1970. Dit bier bestaat uit eigenlijk twee bieren. Het wort – de basis voor bier – wordt in twee afzonderlijke tanks vergist met twee verschillende giststammen. De twee vergiste vloeistoffen worden in een bepaalde verhouding bij elkaar gebracht. Een ander ‘geheim’ is dat er glucose wordt gebruikt. Deze glucose wordt – net als de moutsuikers – door de gist omgezet in alcohol.

Leuke weetjes

Er zijn nog diverse andere leuke weetjes over Duvel te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat op het pakhuis bij de brouwerij groot te lezen staat: ‘Sssstt … hier rust den Duvel’. En wist je dat er op 1 op de 10.000 flesjes niet het gewone ‘Duvel-embleem’ staat, maar een wapen met aan de ene kant een engeltje en aan de andere kant een Duvel. Zo’n exemplaar is een echt collectors-item.

Tequila Sunrise (recept)

Tequila Sunrise

De Tequila Sunrise, met zijn vrolijke kleuren, roept een zomerzonsopgang op. Deze eenvoudige klassieker heeft slechts drie ingrediënten – tequila, grenadine en sinaasappelsap – en wordt ongemengd geserveerd om de kleur van elke laag te behouden.

De Tequila Sunrise is gemaakt door Bobby Lozoff en Billy Rice in Sausalito in Californië. De cocktail kreeg bekendheid nadat Mick Jagger het begon te drinken, en The Rolling Stones noemden hun tour uit 1972 “de cocaïne en Tequila Sunrise tour.”

Ingrediënten voor 2 personen

45 ml. tequila
90 ml. sinaasappelsap
15 ml. grenadine
ijsblokjes

Aan de slag

1 – vul een glas met de ijsblokjes

2 – Giet de tequila en het sinaasappelsap over de ijsblokjes en roer dit goed

3 – Voeg de grenadine toe en geniet van je Tequila Sunrise

Corona

Ontbijt tijdens Corona

klik op de foto voor de originele afmeting

Tijdens de corona-pandemie waar we verplicht 17 maanden gesloten dienden te zijn, verzorgden wij een ontbijt die aan huis werd gebracht.

Dit was een tijdelijke regel om LuNa in leven te houden en we konden spreken van een succes in deze handeling

Laatste Franse avond

Laatste Franse avond voor de Corona-sluiting

De laatste Franse avond voor de verplichte sluiting door Corona was terug een voltreffer

Bekijk het filmpje met het aanbod van 15 verschillende kazen aan € 17 p/p

zelf een kaasavond organiseren … contacteer ons 0468 – 122 790