Bier Onder De Loep – Duvel

Duvel – wat je wilt weten over deze gouden klassieker

In al dat geweld van hedendaagse bieren zouden we bijna de klassiekers vergeten. Een onbetwiste klassieker is de Duvel. Hoe lekker en spannend veel van die hedendaagse bieren ook mogen zijn, het is altijd tijd voor een Duvel.

Wat maakt dit bier nou zo uitzonderlijk? Dat is een aantal zaken. Laten we eens beginnen met het glas. Wie kent niet het iconische tulpvormige Duvelglas. Dit glas is groot genoeg om het weelderig schuimende bier in uit te schenken. Je ziet de koolzuurbelletje naar boven dansen en zo de onderkant van de schuimkraag voeden. Die belletjes worden veroorzaak door een bewuste beschadiging in het glas. In oude Duvelglazen was het niet meer dan een beschadiging. Tegenwoordig herken je in de bodem duidelijk de ‘d’, het merkteken van Duvel. Om optimaal van een Duvel te kunnen genieten, moet je het eigenlijk drinken uit het merkglas. Probeer voor de aardigheid maar eens een anders glas naast het originele en ervaar het verschil

Spierwitte schuimkraag

Als je Duvel inschenkt zie je die prachtige gele kleur met de onberispelijke spierwitte schuimkraag. Die schuimkraag is weelderig en krachtig. Lang na het inschenken staat de schuimkraag nog fier overeind. Het bier is vrijwel helder, tenzij je het gist onderuit de fles meeschenkt. Iedereen moet doen wat hij of zij lekker vindt, maar ik heb mijn Duvel het liefst zonder de meegeschonken. Besluit je de gist wel mee te schenken, zwenk de fles met het laatste beetje bier dan even. Schenk vervolgens die laatste teug uit en je ziet een nevel van gist in het glas naar beneden zakken.

Aroma’s van citrusfruit

Het aroma van een Duvel is fris en zit vol aroma’s van citrusfruit. Citroen is duidelijk te herkennen. De geur vind je terug in de smaak. Fris en vol citrusfruit. De frisheid en de doordrinkbaarheid van dit bier, toch een zwaar blond van 8,5%, vind ik zeer aantrekkelijk. Die frisheid wordt deels veroorzaakt door het hoge koolzuurgehalte. Herhaaldelijk heb ik me vergist en had ik het laatste glas beter kunnen laten staan. Door schade en schande wijs geworden, weet ik inmiddels dat het niet beter wordt dan na één Duvel, twee max. Niet voor niks die naam, want het is een echte duvel!

Geschiedenis

De geschiedenis van Duvel gaat ver terug. Het begon ooit als Victory Ale vlak na de Eerste Wereldoorlog. Toen was het nog een donker bier. Sinds 1926 wordt het bier aangeduid als Duvel. De Duvel zoals we die nu kennen is er eigenlijk pas sinds 1970. Dit bier bestaat uit eigenlijk twee bieren. Het wort – de basis voor bier – wordt in twee afzonderlijke tanks vergist met twee verschillende giststammen. De twee vergiste vloeistoffen worden in een bepaalde verhouding bij elkaar gebracht. Een ander ‘geheim’ is dat er glucose wordt gebruikt. Deze glucose wordt – net als de moutsuikers – door de gist omgezet in alcohol.

Leuke weetjes

Er zijn nog diverse andere leuke weetjes over Duvel te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat op het pakhuis bij de brouwerij groot te lezen staat: ‘Sssstt … hier rust den Duvel’. En wist je dat er op 1 op de 10.000 flesjes niet het gewone ‘Duvel-embleem’ staat, maar een wapen met aan de ene kant een engeltje en aan de andere kant een Duvel. Zo’n exemplaar is een echt collectors-item.

Author: luc2000